A brokkoliról és feldolgozásáról:
“A keresztes virágú zöldségek, mint a brokkoli,hatásosan bevethetők a DNS-károsodás megelőzésében és a rák áttétes fejlődése ellen. Aktív védelmet nyújthat a kórokozókkal és a szennyezőanyagokkal szemben, segíthet a limfóma megelőzésében, erősíti a májméregtelenítő enzimeket. Megtámadja a mellrák őssejteket, csökkenti a prosztatarák előrehaladásának kockázatát. Mindezekért a jótékony hatásokért a szulforafán nevű vegyület felel, mely szinte kizárólag a keresztes virágú zöldségekben képződik (brokkoli, kelbimbó, karalábé, káposzta,karfiol).
Amellett, hogy ígéretes rák elleni hatóanyag, a szulforafán elősegítheti az agy és a szem védelmét… kezelheti a 2-es típusú cukorbetegséget is.
A keresztes virágú zöldségekben a szulforafán kialakulása egyfajta kémiai “gyújtóreakció”. Az kell hozzá, hogy egy elővegyület összekeveredjen a mirozináz nevű enzimmel, melyet a főzés deaktivál. Nyersen fogyasztva a brokkoli,kelbimbó tartalmazza a szulforafánt. De ki akar nyers kelbimbót enni? Van egy módja annak, hogy a nyers zöldségek hasznát megkaphassuk a főtt változatokból is. Amikor beleharapsz a brokkoliba, az olyan, mintha begyújtanád azt a kémiai lángot. Amikor a nyers brokkolit aprítjuk a szulforafán elővegyülete elkeveredik a mirozináz enzimmel és létrejött a szulforafán, amint a zöldség ott csücsül a vágódfeszkán. Bár az enzimet a főzés elpusztítja, mind az elővegyület, mind a végtermék ellenálló a hővel szemben.
A trükk a “vágd és várj” technika. Ha felaprítod a brokkolit (kelbimbót, fodros kelt, karalábé stb.) és utána vársz 40 percet, annyi ideig főzheted, ameddig csak akarod. Addigra kialakulnak a szulforafánmolekulák!” – Dr. Michael Greger, Gene Stone – Hogy ne halj meg!
Ez csak a friss, nyers brokkolira igaz, a kereskedelmben kapható fagyasztott zöldségben már nincs meg a szulforafánképző képesség. Ha fagyasztott brokkolit használsz, akkor szórj őrölt mustármagot rá és a folyamat beindul.
Sose szerettem igazán a sült tésztás ételeket a lasagne-n kívül. Viszont most ihletett kaptam, hogy készítsek egy pennés zöldséges ételt. Nem szerettem volna csak úgy serpenyőben megpirítva valamilyen szósszal és tésztával enni, így bekerült a sütőbe. Találtam itthon egy olaszos fűszer keveréket, így olaszos lett 🙂 Nagyon egyszerű a recept és az elkészítés is.
Először is a brokkolit rózsáira szedem, és egy tálban félre rakom 40 percig.
Hozzávalók:
Tehát a brokkoli vár a sorsára.
A sárgarépát, a cukkinit és a gombát felaprítottam kisebb darabokra. Először is egy kevés olajat melegitettem egy mély serpenyőben, majd sót és borsot szórtam bele, ebbe ment a sárgarépa. Erre került egy kicsi olaszos fűszerkeverék és egy kevés víz. Lefedve főztem, pirítottam. A kesudiót beáztattam annyi forró vízbe, hogy ellepje.
Közben feltettem főni vizet a brokkolinak.
Amint félig puha lett a répa beleraktam a cukkinit és a gombát is. Ezt is fűszereztem és tovább pirítottam.
Közben félig átfőztem a brokkolit, kiszedtem a vízből és ugyan abban a vízben kifőztem egy csomag penne tésztát.
Miközben minden főtt és pirult elkészítettem a szószt. Turmixba raktam a kesudiót, egy doboz vegán tejfölt, rizstejszínt,sót és a sörélesztő pelyhet. Egy kis vízzel ha kell hígitottam és mindent krémesre turmixoltam.
Ha kifőtt a tészta, a serpenyőbe öntöttem összeforgattam és egy kis szószt meghagyva azzal is összekevertem. A maradék szószt elterítettem a tetején. 180 fokos sütőben pirulásig sütöttem, de nem szabad, hogy kiszáradjon a tetején a tészta, mert kellmetlen lesz.
Jó étvágyat,
Anna
https://www.youtube.com/watch?v=54jlNQgGSdA
Dr. Michael Greger youtube csatornája
Instagram: nemeth_anna_