Vegyszerek hatásai az egészségre és a környezetre

Ahhoz, hogy öko életmódot folytass, vagy, hogy kevesebb legyen a szemeted nem elég, hogy nem veszel el nejlon zacskót a boltban, szelektálsz vagy épp csomagolásmentesen vásárolsz. A háztartást is át kell hozzá alakítani. Tudom, hogy nem olyan egyszerű, hiszen a legtöbben ragaszkodóak vagyunk. Megszokásból vesszük a vegyszereket, kozmetikai dolgokat. Viszont saját tapasztalatból írom, hogy, ha… Tovább »

A brokkoli jótékony hatásai, feldogozása és egy recept

A brokkoliról és feldolgozásáról: “A keresztes virágú zöldségek, mint a brokkoli,hatásosan bevethetők a DNS-károsodás megelőzésében és a rák áttétes fejlődése ellen. Aktív védelmet nyújthat a kórokozókkal és a szennyezőanyagokkal szemben, segíthet a limfóma megelőzésében, erősíti a májméregtelenítő enzimeket. Megtámadja a mellrák őssejteket, csökkenti a prosztatarák előrehaladásának kockázatát. Mindezekért a jótékony hatásokért a szulforafán nevű vegyület… Tovább »

Mi történik az ételeink mögött? Miért nem akarjuk tudni?

Egy évvel ezelőtt: Éhes vagyok, enni kéne valamit. Kinyitom a hűtőt előveszem a húslevest, amit tegnap készítettem. Tettem bele kivételesen csirkezúzát, májat is. Szedek egy tányérral, megmelegítem mikróban, addig előveszem mama tojásos csigatésztáját. Mikor pittyeg a mikró, kiveszem, szedek a tésztából két evőkanállal és leülök megenni. Lassan, kiélvezve az ízeket megeszem az ételt. Mikor elfogyott… Tovább »

Vegán miso leves másképp

Japánban nehezen elképzelhető elkezdeni egy étkezést miso leves nélkül. Ez a könnyű, egyszerű leves csökkenti az éhséget, egyszersmint serkenti is az étvágyat a következő fogáshoz. Ennél a levesnél a jótékony hatást a zöldségeken kívül a miso és a gyömbér adja. A miso fermentált alapanyag. A fermentáció olyan kémiai folyamat, amelyben enzim hatására szerves anyag bomlik le…. Tovább »

Kínai zöldséges tészta

Az egyik kedvenc ételem receptjét osztom most meg veletek. Nem is tudom, hogy honnan ered a kínai ételek iránti szerelmem, de hetente elkészítem ezt a rém egyszerű és gyors ételt a pirított zöldséges tésztát.  A legfontosabb, hogy legyen egy Wok-od vagy egy nagy serpenyőd, nekem is csak egy óriás magasfalú serpenyőm van. Érdemes beszerezni néhány… Tovább »

Rot – komposztálj és maradj körforgásban

Ezzel a poszttal elérkeztünk a zero waste ötödik alapelvéhez. Refuse, Reduse,  Reuse, Recycle, Rot Miután átolvastad és értelmezted az öt szabályt, és elkezded átalakítani az életed és a háztartásod belekerülsz egy olyan folyamatba, amit ha akarnál se tudsz majd feladni. Kevesebb szeméttel, hulladékkal és kacattal azt élet is könyebb és egyszerűbb lesz.  Nézzük át mi… Tovább »

Recycle – szelektálj!

Negyedik lépés a zero waste életmód kialakításában, hogy szelektálj! Ez nem is olyan nehéz, hiszen manapság már minden háznál van szelektív kuka, vagy a nagyobb csomópontokon fellelhetőek. Nemrég volt egy cikk az egyik internetes oldalon, hogyha szelektíven gyűjtesz, akkor biztos valamit rosszul csinálsz. Igen, sokan nem tudják, hogy pl a blokk-ot nem lehet a papírosba… Tovább »

Miért gondoljuk, hogy a tojás ártalmatlan?

Durva leszek, de elsőnek, amit elszeretnék mondani az, hogy a tojás nem más, mint a tyúk menstruációjának a végterméke. A tojás egy nagy, sok tartalék tápanyagot tartalmazó (nem megtermékenyített) petesejt vagy zigóta (tehát megtermékenyített petesejt), amit számos védőréteg burkol körül. A tojásban a pete tulajdonképpen csak a sárgájának felel meg. Undorító, ugye? Ráadásul egészségtelen is, arról nem is beszélve, hogy… Tovább »

Kalcium

A előző poszt a tejről szólt, és mint azt már mindenki fejből fújja, a legjobb kálcium forrás a tej és tejtermékek, és kimondottan a sajtok. Bár ez nem igazán állja meg a helyét, hiszen 100g gomba 200mg kalciumot tartalmaz, ami sokkal több, mint amennyi a tejben van. Na és mi nincs a gombában? Hormonok, antibiotikum, genny,… Tovább »

Reuse- használd újra, javítsd meg

A harmadik  lépés a hulladékmentes élet felé a reuse, azaz használd újra és újra a már meglévő dolgaidat! Javítsd meg, ha lehet és használd, ne vegyél azonnal újat ☺ Nézz szét otthon mielőtt elmennél megvenni valamit, hátha akad olyan, amit akár egy kis átalakítással használhatsz.  A DIY fénykorát éli, nézz videókat, olvass utána… nagyon hamar… Tovább »

A tej

Ha már megtetted az első lépést a vegánság felé, itt az ideje hogy beleássuk magunkat a tej dologba.  Míg a húst elhagyni talán könnyű, hiszen rengeteg dologgal lehet helyettesíteni vagy csak elhagyni, addig a tejtermékeket már sokkal nehezebb, hiszen szokásaink, hagyományaink és némi függőségeink kötnek hozzá. A tejről nekem könnyen ment az átállás, de a… Tovább »

Quinoa-s zöldséges egytálétel

A legjobb ételek akkor készülnek amikor csak így mindent össze dob az ember és megfőzi ☺vagyis nálam így van. Quinoa helyett csinálhatod rizzsel, kölessel vagy bulgurral is. Nekem még van egy adagnyi quinoa-m aztán már nem veszek, mert a köles a hazai változata (tápanyag tekintetben), így miért is utaztatnám meg a quinoat és venném el… Tovább »

Reduce- csökkentsd, amire nincs szükséged

Sziasztok!  Második lépés a Zero Waste úton az legyen, hogy kezd el csökkenteni azokat a dolgokat, amikre nincs szükséged, és amiket nem tudsz visszautasítani.  A túlfogyasztás napja évéről évre hamarabb érkezik el. A népességnövekedés és az ezzel járó túlzott fogyasztás az egyik legfőbb gond a Földön. Már nem érjük be annyival, amennyi a létfenntartáshoz kell, mindig… Tovább »

Serpenyős zöldséges bulgur

Az egyszerű ételek híve vagyok ☺egyszerű úgy mint gyors de laktató és tápláló. A bulgur nálunk elég gyakori alapanyag, serpenyőben zöldségekkel fűszerezéstől függően mindig mást lehet elkészíteni vele. Répa és a cukkini általában alapja ennek a serpenyős bulgurnak. El lehet készíteni mexikói zöldségekkel, babosan vagy tofusan akár mind a kettő ☺csak a képzelet szab határt… Tovább »

1. lépés:utasítsd vissza az egyszerhasználatos dolgokat

Refuse, azaz utasítsd vissza! Ez azt jelenti, hogy minden egyszerhasználatos (főleg műanyag) terméket cserélj le tartós, többször használatos dologra. Leírom nekem hogyan indult, én miket cseréltem le, hátha te is kedvet kapsz ☺ A hulladékcsökkentést kezdjük a konyhában. Én ott kezdtem, nekem könnyebb volt, mint a fürdő. Tehát, először is az 5R szabály szerint, utasítsuk… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!