Vegan hamburger káposztasalátával

Amikor már napok óta vegán hamburgert szeretnék enni, de sehogy se jön össze, hogy elmenjünk a Vegan Love-ba, na akkor elkészítem magamnak. Egyik nap leültem a gép elé és böngésztem a neten, hogy hogyan készíthetek vegán hamburger pogácsát. Összemixeltem jó néhány receptet, itt is van az én receptem. Nem bánjátok meg, próbáljátok ki. Hozzávalók: 1… Tovább »

Vegán francia hagymaleves

Sziasztok! Ebben a náthás időben, de egyébként is nagyon jól esik egy kis hagymaleves.  Ezt a receptet még a mindenevő koromban találtam ki, de egyébként is nagyon egyszerű. Nagyon egészséges, vírus és baktériumölő, jó kis vértisztító. A téli hónapokban mindenkinek ajánlom, megfázás és akár az influenza megelőzésére is tökéletes. Hozzávalók: 3 nagyobb fej vöröshagyma 3… Tovább »

Tartalmas rakott zöldség

Ideális vasárnapi ebéd vagy vacsora lehet ez az egytálétel. Bár én minden napszakban tudnám enni. Laktató, hiszen bulgur van az alján, sokféle zöldség megtalálható benne, nem száraz, ha szeretnéd, akkor ropogósra is sütheted. A téli időszakban nagyon tudom ajánlani, fontos, hogy extra mennyiségű zöldséget fogyasszunk ilyenkor. Elkészítheted akármilyen zöldségből, amit találsz otthon. Egyetlen dolgot érdemes… Tovább »

Hogyan lettem környezet tudatos?

Az előző bejegyzés folytatása ez. Ott éppen azt boncolgatom, hogy miért is nem vagyok zero waste. Hiszen senki se lehet az, ez egy mozgalom és persze fantasztikus lenne, ha azok lennénk, de a mai világban nem igazán megvalósítható. A környezet tudatos kifejezést jobban szeretem, mert ez tükrözni azt, hogy a tudatosan cselekszem, és amit tudok… Tovább »

Miért nem vagyok zero waste?

Sziasztok! Zero waste témában mostanában nem nagyon írtam. Sokat gondolkodtam, hogy miről is írjak, és igazából az fogalmazódott meg bennem, hogy én nem is vagyok zero waste. De senki se lehet az. Nem szeretem ezt a szót, beskatulyáz, tökéletességre kényszerít, miközben nem lehetünk tökéletes zero waste-ek.  A mai világban nem tudunk teljesen szemét nélkül élni…. Tovább »

Lencsés kuszkusz vacsorára

A címben is írtam ez egy könnyed vacsora ötlet volt a minap, és gondoltam megosztom veletek. Rém egyszerű és gyors étel, éppen ezért munkából iskolából hazaérve könnyen elkészíthető. Hozzávalók: egy db kápia paprika vagy kalifornia két szál újhagyma egy gerezd fokhagyma egy fej lilahagyma egy bögre száraz lencse vagy fél konzerv egy púpos bögre száraz… Tovább »

Brokkolis penne marinált tofuval

Az egyik kedvenc ételem volt régebben a brokkolis penne csirkemellel. Na ez most átváltozott brokkolis penne szójaszószban marinált tofuval címre. Ízre biztosan állíthatom, hogy sokkal jobb. Nem száraz a csirkemelltől és egyáltalán nem zsíros, hiszen főzőtejszín helyett zabtejszínt(vagy rizstejszínt) használok. Olaj nélkül készült így ha valaki fogyni szeretne akkor sem kell kihagynia ezt a remek… Tovább »

Olajmentes lencsebolognese szószos spagetti

Nem kell megijedni az olajmentes szótól, csak annyit tesz, hogy a hagyma párolásához nem olajat használok. Nem mindig alkalmazom ezt a módszert, de kb a főzéseim felénél egyáltalán nem használok olajat vagy növényi zsírt. Miért nem? Mert ez is feldolgozott élelmiszer, amit csak ritkán vagy egyáltalán nem kellene fogyasztani. Éppen ezért én csak néha főzök… Tovább »

A hosszú, egészséges élet titka: Antioxidánsok

A szervezetben felhalmozódott felesleges szabad gyökök károsíthatják a sejteket, viszont az antioxidánsok bevitelével ezt a negatív folyamatot megakadályozhatjuk. Nézzük részletesebben: Az Amerikai Onkológiai Társaság közel ezer férfit és nőt vizsgáló tanulmányából az derül ki, hogy azok, akik a legtöbb bogyós gyümölcsöt fogyasztották, jelentősebb alacsonyabb valószínűséggel haltak bele valamilyen szív- és érrendszeri betegségbe.  Ilyen finom és… Tovább »

Vitaminok, ásványi anyagok – szedjem vagy sem?

“Mikrotápanyagnak vagy mikronutrienseknek nevezzük a vitaminokat, az ásványi anyagokat és a fitonutrienseket, azaz olyan növényi eredetű szerves molekulákat, amelyek elősegítik a jobb egészséget. A növényi ételek mikronutrienstartalma megfelelő kalóriabevitel mellett kielégítő, egy-két kivételtől eltekintve.” – Dr. Iller Barbara Azt gondolom, mondani se kell, és mindenki tudja, hogy friss gyümölcsökkel, zöldségekkel, magvakkal teli étrend vitaminokban gazdag!… Tovább »

Hétvégi reggeli, a hash

Sziasztok! Hoztam nektek egy újabb reggeli ötletet, a neve hash. A hash egy burgonyás, eredetileg húsos, hagymán pirított étel. Magyarul valahogy úgy írnám le, hogy pirított burgonyás tál zöldségekkel. Laktató, tele van szénhidráttal és fehérjével, ami a nap első étkezésénél kell is. Tehetsz bele többféle zöldséget, fűszerezheted bazsalikommal, majoránnával, ami van otthon. Lássuk a receptet:… Tovább »

Készíts velem Buddha tálat

Sziasztok! Hoztam nektek egy új receptet. A Buddha tálat (Buddha bowl) a növényi étkezésem elején fedeztem fel. Mi is ez?  A Buddha tál nevét a Buddha nagy, kerek hasára emlékeztető formáról kapta. Van aki szerint, a Buddha-tál eredetileg egy kerek edény, amiben gabonaféléket, zöldségeket és főleg magokat tartanak. Az elnevezés onnan származik, hogy a buddhista szerzetesek ilyen… Tovább »

Az állatok azért vannak, hogy megegyük őket!

Az állatok (csirke, marha, sertés, hal, kacsa, liba, bárány) azért vannak, hogy megegyük őket. Azért élnek a Földön, hogy nekünk legyen mit ennünk, hiszen a húsvét se telhet el kötözött sonka nélkül, vagy a karácsony halászlé nélkül. Az állatoknak, vagyis a haszon állatoknak, ahogy a nevükben is benne van, “csak” annyi hasznuk van, hogy nekünk… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!