Vegán francia hagymaleves

Sziasztok! Ebben a náthás időben, de egyébként is nagyon jól esik egy kis hagymaleves.  Ezt a receptet még a mindenevő koromban találtam ki, de egyébként is nagyon egyszerű. Nagyon egészséges, vírus és baktériumölő, jó kis vértisztító. A téli hónapokban mindenkinek ajánlom, megfázás és akár az influenza megelőzésére is tökéletes. Hozzávalók: 3 nagyobb fej vöröshagyma 3… Tovább »

Olajmentes lencsebolognese szószos spagetti

Nem kell megijedni az olajmentes szótól, csak annyit tesz, hogy a hagyma párolásához nem olajat használok. Nem mindig alkalmazom ezt a módszert, de kb a főzéseim felénél egyáltalán nem használok olajat vagy növényi zsírt. Miért nem? Mert ez is feldolgozott élelmiszer, amit csak ritkán vagy egyáltalán nem kellene fogyasztani. Éppen ezért én csak néha főzök… Tovább »

Indiai ragu rizzsel

Fél órám volt, hogy gyorsan megfőzzek, és amit találtam itthon összedobtam, mondván ezek mindig nagyon jól sikerültek eddig is. Valami hasonló receptem van már fent, megszállottja lettem a currynek újra. Úgy négy-öt éve nagyon nem szerettem, de most… a kurkumával együtt majdnem mindenbe teszem 🙂 A zöldségek aránya változtatható, vagy maguk a zöldségek is. Ez… Tovább »

Töltött padlizsán kölessel

A padlizsán nálunk nem annyira gyakori vendég, nem a kedvencünk. Éppen ezért, mindig úgy készítem el, hogy elveszítse az ízét. Na de akkor minek eszem, ha nem szeretem? Mert egészséges, itthon is terem és el tudom úgy készíteni, hogy finom legyen.  A padlizsánban található kálium, folsav, réz, mangán, niacin, magnézium, B3-, B6-, C- és K-vitamin… Tovább »

A brokkoli jótékony hatásai, feldogozása és egy recept

A brokkoliról és feldolgozásáról: “A keresztes virágú zöldségek, mint a brokkoli,hatásosan bevethetők a DNS-károsodás megelőzésében és a rák áttétes fejlődése ellen. Aktív védelmet nyújthat a kórokozókkal és a szennyezőanyagokkal szemben, segíthet a limfóma megelőzésében, erősíti a májméregtelenítő enzimeket. Megtámadja a mellrák őssejteket, csökkenti a prosztatarák előrehaladásának kockázatát. Mindezekért a jótékony hatásokért a szulforafán nevű vegyület… Tovább »

Mi történik az ételeink mögött? Miért nem akarjuk tudni?

Egy évvel ezelőtt: Éhes vagyok, enni kéne valamit. Kinyitom a hűtőt előveszem a húslevest, amit tegnap készítettem. Tettem bele kivételesen csirkezúzát, májat is. Szedek egy tányérral, megmelegítem mikróban, addig előveszem mama tojásos csigatésztáját. Mikor pittyeg a mikró, kiveszem, szedek a tésztából két evőkanállal és leülök megenni. Lassan, kiélvezve az ízeket megeszem az ételt. Mikor elfogyott… Tovább »

Kínai zöldséges tészta

Az egyik kedvenc ételem receptjét osztom most meg veletek. Nem is tudom, hogy honnan ered a kínai ételek iránti szerelmem, de hetente elkészítem ezt a rém egyszerű és gyors ételt a pirított zöldséges tésztát.  A legfontosabb, hogy legyen egy Wok-od vagy egy nagy serpenyőd, nekem is csak egy óriás magasfalú serpenyőm van. Érdemes beszerezni néhány… Tovább »

Miért gondoljuk, hogy a tojás ártalmatlan?

Durva leszek, de elsőnek, amit elszeretnék mondani az, hogy a tojás nem más, mint a tyúk menstruációjának a végterméke. A tojás egy nagy, sok tartalék tápanyagot tartalmazó (nem megtermékenyített) petesejt vagy zigóta (tehát megtermékenyített petesejt), amit számos védőréteg burkol körül. A tojásban a pete tulajdonképpen csak a sárgájának felel meg. Undorító, ugye? Ráadásul egészségtelen is, arról nem is beszélve, hogy… Tovább »

A tej

Ha már megtetted az első lépést a vegánság felé, itt az ideje hogy beleássuk magunkat a tej dologba.  Míg a húst elhagyni talán könnyű, hiszen rengeteg dologgal lehet helyettesíteni vagy csak elhagyni, addig a tejtermékeket már sokkal nehezebb, hiszen szokásaink, hagyományaink és némi függőségeink kötnek hozzá. A tejről nekem könnyen ment az átállás, de a… Tovább »

Quinoa-s zöldséges egytálétel

A legjobb ételek akkor készülnek amikor csak így mindent össze dob az ember és megfőzi ☺vagyis nálam így van. Quinoa helyett csinálhatod rizzsel, kölessel vagy bulgurral is. Nekem még van egy adagnyi quinoa-m aztán már nem veszek, mert a köles a hazai változata (tápanyag tekintetben), így miért is utaztatnám meg a quinoat és venném el… Tovább »

Serpenyős zöldséges bulgur

Az egyszerű ételek híve vagyok ☺egyszerű úgy mint gyors de laktató és tápláló. A bulgur nálunk elég gyakori alapanyag, serpenyőben zöldségekkel fűszerezéstől függően mindig mást lehet elkészíteni vele. Répa és a cukkini általában alapja ennek a serpenyős bulgurnak. El lehet készíteni mexikói zöldségekkel, babosan vagy tofusan akár mind a kettő ☺csak a képzelet szab határt… Tovább »

Curry-s vöröslencsés egytálétel és a kurkuma jótékony hatásai

Egy nagyon gyors receptet hoztam nektek, hiszen manapság mindent azonnal akar az ember.  A hagyományos zöldségleves mellett készítettem egy curry-s vöröslencsés egytálétlet. Főzéskor nem igazán szoktam mérni semmit, szóval a “receptjeim” amolyan mi és mennyi van otthon stílusuak.  Mivel ez egy elég rövid és gyors recept így a kurkumáról szeretnék még megosztani néhány dolgot! Vöröslencsét… Tovább »

A fehérje

Talán a legnagyobb kérdés csoport a fehérje, amivel találkozok. Mindenki megkérdezi tőlem, hogy akkor a fehérjét honnan szerzem? A válaszom mindig ugyanaz, a növényekből, ahonnan valójában te is. Hiszen az első és legfontosabb, amit biológia órán már megtanultunk csak sokan elfelejtettek, hogy minden fehérje alapvetően növényi eredetű. Nem szükséges állati szöveteket ennünk, ahhoz, hogy fehérjéhez… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!