Miért gondoljuk, hogy a tojás ártalmatlan?

Durva leszek, de elsőnek, amit elszeretnék mondani az, hogy a tojás nem más, mint a tyúk menstruációjának a végterméke. A tojás egy nagy, sok tartalék tápanyagot tartalmazó (nem megtermékenyített) petesejt vagy zigóta (tehát megtermékenyített petesejt), amit számos védőréteg burkol körül. A tojásban a pete tulajdonképpen csak a sárgájának felel meg. Undorító, ugye? Ráadásul egészségtelen is, arról nem is beszélve, hogy mennyi kegyetlenség van mögötte. A tojás egyáltalán nem ártalmatlan. Aki ezek után is nyugodt szívvel eszi, annak azt mondom egészségére…

Sokan, ahogyan én is, úgy gondoltam, hogy a tojással nincs baj, hiszen nem kell megölni érte a tyúkot, ő csak ott hagyja mi pedig elvesszük. Na igen, működött ez az őskorban, hiszen, akkor az életben maradásért az ember elvette magának. De manapság már nem ez történik, és van választásunk, nem a fennmaradásért kell küzdenünk. 

A legtöbb tojásipari cég, csibefarmokról rendeli a tojó tyúkjait, ezeken a farmokon kelesztik a tojásokat, és szétválogatják a hímeket a nőstényektől. A hímeket valamilyen módon megsemmisítik…, ugyanez a sorsuk a megsérült csibéknek is. Sokszor élve, hatalmas konténerekbe kerülnek, ahol ledarálják, összepréselik őket… 

Innen tovább kerülve, a felnőtt tyúkokat egy nagy “karámba” viszik, ahol a csőrüket minden érzéstelenítés nélkül levágják, hogy ne tudjanak kárt okozni egymásban… 

Általánosságban 18 hónap 2 év eltetlte után a már nem kifizetődő, nem annyira produktív tojótyúkokat a vágóhídra küldik…

Nem is akarom ezt tovább írni,mert vannak olyan instagram oldalak, youtube videók, dokumentum filmek, amik ezeket bemutatják. Én az egészségügyi részét szeretném nektek felvázolnia vegánságnak, illetve annak ellenzését. Kegyetlenségeket művelnek az állatokkal, úgy, hogy mi azokat ne tudjuk. Reklámozzák, hogy mi mennyire egészséges,miközben megbetegítenek, hogy gyógyszereket kelljen szednünk. Na de ez is egy másik téma, amiről hamarosan írni szeretnék. 

Mi a helyzet a biotojással?

A biotojás se jobb, mint a többi, a csibéket vajon honnan szerzik be? A biotojás drágább is, hiszen az állatok tartása egy kicsit körülményesebb is, nagyobb helyet igényelnek, kevesebb állatot tudnak tartani, egy-egy farmon. Valamint, mivel többet mozognak, kevesebb energiájuk van arra, hogy a temékenységbe fektessék be. Tehát alapvetően kevesebb tojást is tojnak.

De mi van azokkal a tyúkokkal, akiket a kertemben nevelek, és a néha tojást tojnak, miért ne ehetném meg?

Mivel már nem számottevő, hogy a családok állatokat tartanak, hanem a legtöbb ember városban él, és a boltból szerzi be a tojást, ami 90%-ban nem bio. Ráadásul nincs a tojásban semmi olyan dolog, amit növényi forrásból ne tudnánk beszerezni. Mindemellett a tojásban, mint minden állati eredetű termékben is, ott a koleszterin, amivel önmagában nicsen gond, viszont a májunk megtermeli az összes koleszterint, amire a mi szerevezetünknek szüksége van. Úgyhogy az afelett extrém mennyiségben bevitt koleszterin, lerakódik a vérfalakon belül és súlyos problékámat okoz (cukorbetegség, szívbetegségek). 

A tojás tartalmaz A, D, E, B2, B6, B12 vitaminokat és  folsavat, pantoténsavat is többek között.

Mindezeket növényekből is be tudjuk szerezni, mindennemű kegyetlenség nélkül:

  • Sok A-vitamin található például az édesburgonyában: már egyetlen darab is napi szükségletünk többszörösét tartalmazza, ráadásul nagyon sokoldalúan felhasználható. Szintén sok van ebből a fontos vitaminból a spenótban, a fodros kelben, a kelbimbóban, a brokkoliban és a piros húsú kaliforniai paprikában, valamint a kápia paprikában és a kelkáposztában is. Közismerten jó A-vitamin forrás a magas karotinoidtartalmú sárgarépa, valamint a zellerzöld, a fejes saláta, a jégsaláta.
  • Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények.
  • A legjobb B2-vitamin forrás a búzacsíra, búzakorpa, sárgaborsó, lencse, szója, szárazbab, brokkoli, élesztő.
  • A legfőbb B6- vitamin forrás az élesztő, olajos magvak, lencse, szárazbab.
  • B12: ezt a vitamint, szedhetjük táplálékkiegészítő formában, de már a legtöbb vegán élelmiszerhez hozzáadják. (a húsba se úgy kerül bele, ahogy azt gondolnánk, a tenyésztők injekció útján adják az állatokba)
  • A folsav a hüvelyesekben, brokkoliban, spenótban, avokádóban, földimogyoróban, spárgában nagy mennyiségben jelen van.
  • A pantonénsav (B5-vitamin) forrásai a teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak, rizs, karfiol, brokkoli, narancs, dinnyék, paradicsom, csípős paprika, szója, avokádó, hajdina, lencse.

Tehát láthatod, hogy a legfőbb alkotóelemei a tojásnak, növényi forrásokból is könnyűszerrel bevihetőek. Nem tartalmaznak koleszterint, hormonokat és vegyszereket, amiket a takarmányba tesznek a tojótyúkoknak. 

Egyes szakértők szerint a napi akár egy tojás evése túllépheti a koleszterinbevitel biztonságos felső határértékét a kardiovaszkuláris betegségek kockázata szempontjából. Az étrendi koleszterin szintén hozzájárulhat a nem alkoholos zsíros májbetegségekhez, és a magas koleszterin érték előre vetíti a cirrhosist és a májrákot többek között. Úgy tűnik, hogy azok, akik napi két vagy több tojást fogyasztanak, megkétszerezik az esélyét a halálos betegségeknek.

Azoknál a férfiaknál, akik ritkán esznek tojást, napi egynél kevesebbet, kétszeres a kockázata a prosztata rák progressziójának. És azoknál a férfiaknál, akik hetente két és fél vagy annál több tojást fogyasztanak – alapvetően három naponként -, 81% -kal nagyobb a kockázata annak, hogy meghalnak prosztatarákban. Hogyan tudja a napi kevesebb étkezés egyáltalán befolyásolni a rák kockázatát? A válasz lehet a kolin, egy tojásban koncentrált vegyület. A tojásban található kolin, mint például a vörös húsban levő karnitin, trimetil-aminnak nevezett toxinná alakul át a húsfogyasztók belében lévő baktériumok révén. A májban oxidálódott trimetil-amin növeli a szívroham, a stroke és a korai halál kockázatát.

A tojásban található kalória kb. 60% -a zsírból származik, amelynek nagy része telített zsír. 1 db tojás körülbelül 213mg koleszterint tartalmaz.

A szív-és érrendszeri betegségek szívinfarktus, agyi betegségek, stroke stb. kialakulását az állati eredetű élelmiszerek okozzák (hús, tejtermékek, tojás).

Heti 3 vagy annál több tojás fogyasztása 71%-al is megnövekedhet a vastagbélrák, tüdőrák, epehólyagrák kialakulása.

Prosztatarák

A tojás jelentős mennyiségű kolint tartalmaz, amelyet bizonyos rossz baktériumok a bélben mérgező TMAO-ká alakíthatnak. Minél több tojást fogyasztunk, annál nagyobb az esélye a rák kialakulásának. Heti öt db tojás 47%-al növeli a prosztatarák kialakulását. Nem feltétlenül a koleszterin a hibás, hanem együttvéve a kolinnal. (5)

Petefészekrák 

A tojásfogyasztás továbbá együttjárást mutat a petefészekrák megnövekedett kockázatával. A tojásban előfordulnak heterociklikus aminok, rákkeltő anyagok, amelyek a magas hőmérsékleten történő sütéskor keletkeznek. A kutatók szerint azonban a tojás magas koleszterintartalma lehet a legvalószínűbb magyarázat a petefészekrákkal kapcsolatban.

Mellrák

A mellrák kockázatának jelentős növekedése figyelhető meg, hetente kb. 5 tojás elfogyasztása esetén. A tojásfogyasztás kapcsolatban áll a mellrák megnövekedett kockázatával. Egy adag tojás akár 40%-al is túllépheti az ajánlott 300mg koleszterin napi bevitelét.

Mivel a tojás egy petesejt és a kis csibe fejlődésére van kitalálva így telítve van fehérjével, zsírral és nemi hormonokkal. Véleményem szerint az, hogy milyen vitaminokat tartalmaz elhanyagolható ezek mellett. Hiszen a növényekből be tudjuk vinni ezeket a vitaminokat, szóval tojás nélkül is egészségesek (sőt) lehetünk.

Viszont, ha vannak olyan ételek, amiket nem szeretnél feladni, ne aggódj mert nagyon sok alternatíva van.

Sokan reggelire tojásránottát, omletett esznek vagy tükörtojást. Jó hír, azoknak, akik szeretnének egészségesen táplálkozni, hogy van alternatíva, ha mindenféleképpen rántottát szeretnétek enni.

Az én kedvencem a tofu rántotta, amit rém egyszerű elkészíteni. 

Egy kisebb hagymát apríts fel és olajon kezd el pirítani. Majd morzsolj rá fél kocka füstölt tofut, fűszerezd kurkumával és kicsit pirítsd meg. Kész is az alap “rántotta”, én ezt szoktam még gombával és/vagy aprított paradicsommal turbózni. Friss petrezselyemmel, egy nagy adag salátával, vagy csak friss zöldségekkel eszem.

Ha valamilyen oknál fogva tartasz a tofutól (ne tedd, ha csak nem egészségügyi az ok), akkor csicseriborsó lisztből is lehet készíteni isteni rántottát vagy omletett. Kép még nem készült, de ezt a receptet használom, annyi eltrérésben, hogy zabpelyhet nem teszek bele:

http://kristofkonyhaja.hu/receptek/minden-ami-nem-tojas-rantotta-omlettmuffin-es-bundaskenyer-9

Bundáskenyeret is ebből a masszából készítek. (Egy kicsit megégettem 😕)

Süteményekben a tojás helyettesítése is egyszerű feladat. Tehetsz bele banánt, lenmag zselét (lenmag+víz), almaszószt, csicseriborsólisztet. Hamarosan elérhető lesz az én vegán piskótám receptje,itt:  https://annesbakery.cafeblog.hu/

Amikor főzéshez kellene tojás, akkor általában a csicseriborsólisztet használom, egy kis vízzel vagy házi mandulatejjel elkeverve és teszek bele egy kis fekete himalájai sót. Vagy egyszerűen elhagyom 🙂

Ötletekért, receptekért kövess intagramon

Köszönöm, hogy elolvastad!

Anna

Forrás:

  1. https://hu.wikipedia.org/wiki/Toj%C3%A1s_(biol%C3%B3gia)
  2. Nutritionfacts.org
  3. American Heart Association
  4. Dietary cholesterol intake and cancer. J.Hu, C.La Vecchia, M. de Groh, E. Negri, H.Morrison & L.Mery the Canadian Cacer Registries Epidemiology Research Group (2011)
  5. Associations between unprocessed red and processed meat, poultry, seafood and egg intake and risk of prostate cancer: A pooled analysis of 15 prospective cohort studies. K. Wu, D.Spoegelman, T.Hou, D. Alborus, N.E. Allen, S.I. Berndt, Piet A. van den Brandt, G.G. Giles, E. Giovanucci, R.A. Goldbohm, G.G. Goodman, P.J. Goodman, N. Hakansson, M. Innove, T.J. Key, L.N. Kolonel, S.Mannistö, M.L. McCullough, M.L. Neuhouser, Y. Park, E.A. Platz, J.M. Schenk, R. Sinha, M.J. Stampfer, N.L. Stevens, S.Tsugane, K.Visvanathan, L.R. Wilkens, A. Wolk, R.G. Ziegler, S.A. Smith-Warner
  6. Egg consumption is associated with increased risk of ovarian cancer: Evidence from a meta-analysis of observationa studies. Sai-tian Zeng, Liang Guo, Shi-kai Lin, Dong-hui Wang, Jie Xi, Ding Huang, Dan-tong Lin, Jie-fan Gao, Jing Feng, Liang Zhang (2014)
  7. Egg intake and cancer of the breast, ovary and prostate: a dose-response meta-analysis of prospective observational studies. N.Keum, D.H. Lee, N. Marchand, H. Oh, H. Lin, D. Aune, D.C. Greenwood and E. L. Giovanucci
 

 

Instagram: nemeth_anna_

Cowspiracy- A fenntarthatóság titka 
https://youtu.be/NgYGsyh23RU
Before the flood -Özönvíz előtt 
https://www.youtube.com/watch?v=B4X8P_x2AbQ
Earthlings-Földlakók
https://www.youtube.com/watch?v=fADk7bfE_E0
NoraSpiration - Boldogság növényi alapokon youtube csatornája
a09Y1Qbw5wPwSACd6ww/videos
Zsebibogyó csatornája 
https://www.youtube.com/watch?v=ubZ8A8jGRig&list=PLn4ka_8XRmX-qmz1i7RYpYX4W7wmHJZmi

 

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!